Bilişsel Davranışçı Terapi, Kabul ve Kararlılık Terapisi ve Şema Terapi kullandığım psikoterapi ekolleri. Ekoller hakkındaki daha fazla bilgiye aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.
Psikoterapi süresi yaşadığınızın probleme, terapi hedeflerinize, seanslara düzenli katılıp katılmamanıza bağlı olarak değişir. Kesin bir seans sayısı belirtmek doğru olmaz.
Seanslar genellikle haftada bir gerçekleşir. Terapi hedeflerine ulaşılmaya başlandıkça seansların arası açılabilir. Bazı durumlarda daha sık seans yapmak da mümkündür. Seans süresi ise 50 dakikadır.
Psikologlar, bireylerin zihin ve davranışlarının sistematik olarak inceleyen bir bilim olan psikoloji alanında eğitim almış kişilerdir. Psikiyatristler ise tıp fakültesi mezunudur. Psikologlar ve psikiyatristler genellikle iş birliği içinde çalışan ruh sağlığı uzmanlarıdır. Fakat psikoterapi yapabilmek için psikolog ya da psikiyatrist olmak yetmez. Psikoterapist olmak gerekmektedir.
Türk Psikologlar Derneği’nin (TPD) tanımına göre psikoterapist, “psikolojinin klinik uygulamalarında veya psikiyatride bilimsel yeterliğin yanı sıra uygun terapi eğitimleri ve süpervizyon süreçlerini tamamlayarak terapi uygulama yeterliği kazanan bireyler tarafından kullanılabilecek bir unvan” olarak tanımlamaktadır. Psikologların psikoterapist olabilmesi için, psikoloji lisans eğitiminden sonra klinik psikoloji yüksek lisans programını tamamlaması gerekir.
Psikiyatristler ilaç yazabilir ancak psikologlar ilaç yazamaz. Psikoterapi sürecinde psikologlar eğer ilaç desteğine ihtiyaç duyarsa danışanlarını psikiyatriste yönlendirirler ve psikoterapi ve ilaç tedavisi eş zamanlı ilerler.
Psikolojik yardım almaya karar verdiğinizde ilk yapmanız gereken alanında uzman ve gerekli eğitim sürecinden geçmiş ve sertifikasyonlara sahip bir uzmana (psikolog ya da psikiyatrist) başvurmanızıdır. Başvurduğunuz uzman tedavi planlamanız için sizi gerekli uzmana yönlendirecektir.
Psikoterapi hem yüz yüze hem de online gerçekleştirilebilen bir süreçtir. Günümüzde bir çok sebep kişileri online psikoterapi almaya yönlendirmektedir. Bunların başında trafik, iş yoğunluğu, farklı bir ülke ya da şehirde yaşamak yer almakta. Online terapi süreci yüz yüze psikoterapi süreci ile tamamen aynıdır. Psikoterapi süresi ve izlenen yol değişmemektedir. Online psikoterapi görüntülü konuşma, sesli konuşma veya mesaj yoluyla gerçekleşebilir. Online terapi psikolojik yardım almayı kolaylaştıran bir yöntemdir.
Psikolog seçerken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, başvurduğunuz kişinin uzmanlık derecesidir. Psikoterapist 4 yıllık psikoloji lisans ve devamında yüksek lisans eğitimlerinin ardından çeşitli psikoterapi yöntemlerinde uzmanlaşmış kişidir. Türk Psikologlar Derneği (TPD), psikoterapist unvanını, “psikolojinin klinik uygulamalarında veya psikiyatride bilimsel yeterliğin yanı sıra uygun terapi eğitimleri ve süpervizyon süreçlerini tamamlayarak terapi uygulama yeterliği kazanan bireyler tarafından kullanılabilecek bir unvan” olarak tanımlamaktadır. Psikoterapi ”danışmanlık, destek, koçluk, kişisel gelişim” gibi alanlardan ayrılmaktadır.
Psikoterapist olabilmek için bir terapi yaklaşımında (Örneğin Bilişsel Davranışçı Terapi, Kabul ve Kararlılık Terapisi) eğitim ve süpervizyon süreçlerini tamamlamak şarttır. Psikolog ya da klinik psikolog olmak, kişinin psikoterapi yapabileceği anlamına gelmez. Psikoterapist olmak için gerekli eğitimden geçmiş olması gerekir.
Yani dört yıl süren psikoloji lisans eğitimi danışan görmek için kesinlikle yeterli değildir. Yardım alacağınız kişinin psikoterapist olup olmadığına dikkat etmelisiniz.
Terapiden fayda sağlamak ve hatta zarar görmemek için, hizmet alınan kişinin yetkinliği iyi araştırılmalıdır. Daha detaylı bilgi için ”Psikolog Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyim” adlı yazıma buradan ulaşabilirsiniz.
Psikoterapi yüz yüze ofis ortamında yapıldığı gibi online olarak da yapılabilir. Bu yönteme online psikoterapi ya da teknoloji destekli psikoterapi denmektedir. Danışanlar farklı sebeplerden dolayı yüz yüze ya da online psikoterapi seçeneklerinden birini seçebilirler. Kimi danışan için problemine ve yaşına bağlı olarak yüz yüze bireysel psikoterapi seçeneği daha uygun bir seçenek olabilir. Kimi danışan içinse ulaşım ve zaman gibi etkenler online psikoterapiyi daha cazip kılmaktadır. Online psikoterapi yapan psikologların, yüz yüze terapi yapanlarla aynı eğitim ve sertifikasyon sürecinden geçtiğini unutmamak gerekir. Günümüzde psikologlar hem hem yüz yüze hem de online psikoterapiyi aynı anda yapmaktadır. Örneğin hem İzmir Alsancak’ta yüz yüze hem de online olarak terapi hizmeti vermekteyim. Çalışma alanlarım ile ilgili detaylı bilgi için tıklayınız.